стрічка

Свята, іменини та дати 25 листопада: Міжнародний днень боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок

25 Листопада 2018, 11:00
Свята, іменини та дати 25 листопада: Міжнародний днень боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок 1778
Свята, іменини та дати 25 листопада: Міжнародний днень боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок

Доброго ранку, дорогі читачі!

День ангела у цей день святкують: Арсак, Опанас, Ахійя, Іван, Каріна, Лев, Микола, Нил, Сава.

Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок в 2000 році й запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН.

Цього дня в 1961 році в Домініканській Республіці за наказом домініканського правителя Рафаеля Трухильо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками.

Послання Генерального секретаря:
«Насильство у відношенні жінок заподіює невимовні страждання, горе сім’ям, від якого страждають і старий, і малий, і доводить громади до зубожіння. Воно не дозволяє жінкам використовувати всі свої потенційні можливості, обмежує економічне зростання і підриває розвиток».

 

Листопад - місяць особливий: за календарем ще осінь, а за погодою - справжнісінька зима. І за народним календарем саме в листопаді і наступала зима.

У слов'ян таким переломним днем був 25 листопада, який шанувався, як день Марени.

Марена в слов'янської міфології була символом вмирання осінньої природи. Вважалося, що в цей день завжди стоїть огидна погода - дощ, сніг, вітер. У цей день заборонено було творити будь-які молитви і жертви богам, оскільки всі вони мимоволі приносилися б Марені.

Слов'янська міфологія прямо пов'язує Марену з сезонними ритуальними обрядами, присвяченими вмиранню природи і її подальшому воскресінню.

Цей день в історії:

 

1735 — в Росії відлито Цар-дзвін. Висота дзвону з вушками становить 6,24 м, діаметр - 6,6 м, маса близько 200 тонн.

1783 - останні британські війська залишили Нью-Йорк після завершення Війни за незалежність США.

1867 - Альфред Нобель, шведський хімік, інженер, винахідник, запатентував динаміт.

1905 — Вихід першого номеру газети «Хлібороб» - першої легальної газети в під російській Україні, що видавалась на Полтавщині (м. Лубни).

1936 - Німеччина і Японія уклали Антикомінтернівський пакт. Згідно пакту, був створений двосторонній блок цих держав, спрямований проти країн 3-го Комуністичного Інтернаціоналу (Комінтерну, звідки, власне, і назва пакту) з метою не допустити подальше поширення радянського впливу в світі.

1981 — Оголошення цього дня офіційним днем боротьби проти насильства над жінками (ініціатива Генеральної Асамблеї ООН).

2003 — Верховна рада України прийняла закон щодо зменшення мінімальної заробітної плати. З цього дня рівень зарплати з 237 гривень став у розмірі 205 гривень. 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024