стрічка

Свята, іменини та дати 21 липня: день пам’яті жертв Голодомору

24 Листопада 2018, 09:45
день пам’яті жертв Голодомору 1055
день пам’яті жертв Голодомору

Доброго ранку, дорогі читачі!

Цього дня вшановують пам'ять жертв Голодомору.

День пам'яті жертв голодомору – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські й культурні діячі, свідки Великого Голоду.

Спочатку Указом президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам’яті жертв голодомору, потім Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.

У 2007-му році, згідно Указу Президента України № 431/2007 від 21-го травня 2007-го року, в назву цього пам’ятного Дня були внесені зміни: Внести до Указу Президента України от 26 листопада 1998 року «Про встановлення Дня памяті жертв Голодоморів та політічніх репресій"» зміни, виключивши в назві та тексті слова «та політічніх репресій».

Зараз День пам’яті жертв голодомору щорічно відзначають в четверту суботу листопада.

Також 24 листопада в США відзначають День завоювання друзів.

Який святкують в день народження Дейла Карнегі (1888-1955), автора книги «Як здобувати друзів і впливати на людей».

Дейл Карнегі народився на фермі Мерівілль в штаті Міссурі. Сім’я жила дуже бідно, проте він зміг вступити до Державного Педагогічного Коледжу в Уорренсбурге і отримати непогану освіту.

Прагнучи подолати комплекс меншовартості, викликаний майновим станом, Дейл Карнегі шукав можливість чимось відзначитися.

Практикуючись в ораторському мистецтві в студентських дискусіях, він несподівано для себе виявив, що знайшов деякі способи ефективного спілкування.

У народі 24 листопада відзначають день преподобного Феодора Студита, сповідника.

У народі казали: «З дня святого Феодора Студня прилітають зимові вітри, від яких буває холодно на дворі й морозно на землі».

Зазвичай з цього дня починає студити і морозити: «На Студня холоднеча що не день – лютіша і гірша». 

Часто це буває сніжний день. Якщо цього дня було вогко та йшов сніг, чекали відлиги до Введення (4 грудня). Якщо день був ясним, незабаром мало бути похолодання.

За цим днем передбачали погоду на майбутню зиму: якщо день був теплим, то й зима буде теплою, і навпаки.

День ангела 24 листопада святкують: Вікентій, Віктор, Максим, Мартирий, Мина, Степан (Стефан), Степанида (Стефанида), Федір, Флора.

Цей день в історії:

 

1638 — Ухвалення Ординації реєстрового Війська Запорожського. Документ був підписаний в урочищі Маслов Стан.

1639 — Вперше людина побачила проходження планети Венера по Сонячному диску. Цією людиною став Йєремія Хоррокс.

1642 – відкриття Тасманових островів, що і зараз носять назву відкривача – голландця Абеля Тасмана.

1859 — Вихід у світ першого тиражу книги Чарльза Дарвіна «Походження видів шляхом природного відбору або збереження сприятливих порід в боротьбі за життя». Весь тираж розійшовся в перший день виходу книги.

1905 — Початок повстання моряків на чолі з лейтенантом Шмідтом у Севастополі

1969 — ратифікація договору про непоширення ядерної зброї у СPСР та США. Договір був ратифікований верхівкою правління СPСР. 

2004 — Оприлюднення центральною виборчої комісією офіційних результатів щодо виборів президента. Згідно підрахованих даних, переможцем став Віктор Янукович. Протокол підписало 11 членів комісії із 14 (не підписали Андрій Магера, Ярослав Давидович та Руслан Князевич). 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024