стрічка

Свята, іменини та дати 19 листопад: International Men’s Day

19 Листопада 2018, 10:00
International Men’s Day 992
International Men’s Day

Доброго ранку, дорогі читачі!

День Ангела 19 листопада святкують: Олександра, Афанасія, Варлаам, Віктор, Герман, Евдокс, Єфросинія, Клавдія, Лука, Матрона, Никандр, Павло, Полактія, Текуса.

Чи відомо вам, що в нашому світі, мобільних телефонів більше, ніж туалетів, а чим більше функцій має ваш телефон, тим більше ви проводите в туалетній кімнаті? В середньому людина витрачає 3 місяці свого життя, сидячи на унітазі. До речі, мобільні телефони мають в 18 разів більше бактерій, ніж туалетні ручки, а офісний стіл в 400 разів більше бактерій, ніж в туалеті, втім буває і навпаки.

День 19 листопада було проголошено «Всесвітнім днем туалету» в 2001 році в ході міжнародної конференції в Сінгапурі, присвяченої проблемам туалетів.

Професійне свято працівників скляної промисловості не випадково збігається з днем народження видатного російського вченого М. В. Ломоносова.
Михайло Васильович Ломоносов був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, порцеляни. Розробив технологію і рецептуру кольорового скла, які він використовував для створення мозаїчних картин. Винайшов порцелянову масу.

В Україні, ураховуючи вагомий внесок українських скловиробників у розвиток економіки держави та відродження багатовікових традицій галузі, це свято встановлено згідно з Указом Президента України № 1417/2003 від 9-го грудня 2003-го року, святкується щорічно 19 листопада і має назву «День скловиробника».

International Men’s Day. Ми, люди, дуже сильно можемо відрізнятися один від одного. Коли ці відмінності переходять якусь грань розумності, завжди виникає своєрідна зворотна хвиля, яка прагне збалансувати цей процес. Не дивлячись на те, що кожен з нас намагаючись узагальнити ці явища в рамках якихось понять і визначень, приймає ту чи іншу точку зору, процеси ці не припиняються і життя не стоїть на місці - воно рухається і рухається вперед.

Мета свята - привернути увагу до гендерної дискримінації чоловіків при визначенні важливості їх ролі в родині і вихованні дітей.

У народі 19 листопада вшановують пам’ять святителя Павла і Варлаама Хутинського. Сніг цього дня обіцяє сніжну зиму, яка особливо сприятлива для озимих. 

У минулі часи казали: «Якщо лід на річці стає купами, то і хліба будуть купи, а гладко — то і хліба буде мало». 

У першій третині листопада, біля Михайлового дня (21 листопада), нерідко буває повернення тепла: задощить, затуманить, і підуть відлиги.

Цей день в історії:

 

1190 — заснований Тевтонський орден, чернечий лицарський орден Римо-Католицької Церкви заснований у 12 столітті, що складався переважно з вихідців з «тевтонських» (східно-німецьких) земель. Орден брав участь у хрестових походах за визволення Палестини, відіграв значну роль у християнізації Східної Європи та поширенні західно-европейських звичаїв на її теренах.

1891 — В Німеччині продано першу іграшкову залізницю. Через декілька років ця іграшка стала найпопулярнішою в країні.

1916 — Імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав Галичині автономію. Це сталося через бажання імператора помирити поляків з українцями. В результаті підписано угоду між двома посольськими представництвами. Однак початок війни не дозволив її реалізувати.

1917 — З Биховської в’язниці була організована втеча генералів Денікіна, Корнілова і Лукомського на Дон.

1919 — США виходить з Ліги Націй. Це сталося внаслідок ратифікації Версальського договору.

1942 — Початок контрнаступу радянських військ під Сталінградом. Під час нього було оточено двадцять дві дивізії німецької, італійської та румунської армій. Загальна чисельність радянських солдат склала близько 330 тисяч.

1944 — Створення Комуністичної партії Закарпатської України. Партія виступила ініціатором возз'єднання Закарпатської України з радянською Україною, а також декретів про перехід влади у Закарпатті від Чехословацької СР до уряду Закарпатської України.

1969 — Легендарний бразильський футболіст Пеле забиває свій тисячний гол на своєму 909-му футбольному матчі.

1978 — Секстанська акція, що потрясла весь світ - масове самогубство членів секти «Народний Храм». В результаті акції загинуло 911 людей.

1986 — В СPСР приймається Закон про індивідуальну трудову діяльність

1989 — Почесне перепоховання учасників дисидентського руху, членів Української Гельсинської групи, а саме В. Стуса, Ю. Литвина, О. Тихого.

1997 — Експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія». В команді космонавтів здійснив свій політ і український космонавт Л. Каденюк.

2003 — Була підписана декларація про спільні дії в Україні. Сторонами декларації виступили 4 основні політичні сили на той час: Комуністична партія, Соціалістична партія, блок Тимошенко та блок «Наша Україна».

2004 — Відкриття музейно-культурного центру «Шедеври мистецтва України». Сама експозиція була відкрита в відомій пам’ятці архітектури Києва – будинку з химерами. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024