стрічка

Свята, іменини та дати 18 листопада: День аграрія

18 Листопада 2018, 10:00
Свята, іменини та дати 18 листопада: День аграрія 2037
Свята, іменини та дати 18 листопада: День аграрія

Доброго ранку, дорогі читачі!

У цей день разом із Дідом морозом свої іменини святкують: Гай, Григорій, Домнин, Дорофій, Евпсіхій, Єпістимії, Єрм, Іона, Картер, Кастор, Лін, Памфіл, Патров, Тимофій, Феофіл, Філолог.

Дату народження Мороза придумали задовго до нас, але коли саме це сталося – нікому невідомо. Раніше вважалося, що 18 листопада – перехідний день між восени і взимку. Дивно те, що вітчизною Діда Мороза був офіційно визнаний Великий Устюг, тому там готуються до настання свята «зимового чарівника» особливо ретельно. У цей день відкривається спеціальний поштовий ящик, в який кожна людина може покласти казкового іменинника вітальну листівку або лист з привітаннями та найкращими побажаннями.

Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій: близько 1,25 мільйона чоловік щорічно вмирають в результаті дорожньо-транспортних пригод. Дорожньо-транспортні травми є провідною причиною смерті серед молодих людей, віком 15-29 років. 90% смертельних випадків у світі на дорогах відбуваються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, навіть якщо ці країни мають приблизно половину автомобілів в світі. Половина з тих, хто помирає на дорогах світу є "уразливими учасниками дорожнього руху": пішоходи, велосипедисти та мотоциклісти.
За рішенням ООН третю неділя листопада оголошено Всесвітнім днем пам’яті жертв дорожніх аварій.

Свято День працівників сільського господарства в Україні або День аграрія відзначають в третю неділю листопада. Засновали це свято в 1993 році. Святкові заходи включають вшанування працівників сільського господарства і всього агропромислового комплексу.

 У неділю, 18 листопада відзначається день пам’яті святих Галактіона і Єпістимії. У минулі часи цього дня дівчата молились про наречених і просили у Всевишнього хорошого чоловіка.

У цей день погоду визначали так: якщо стелиться туман – буде тепло, а якщо іній на деревах, потрібно готуватись до морозу. З цього часу починають міняти шубку зайці-біляки, білки, ласки.

Цей день в історії: 

 

1626 — Римський папа Урбан VIII освятив собор святого Петра. Сьогодні цей собор є резиденцією усіх Пап.

1775 – Земельна реформа в Російській імперії. Завдяки указу Катерини ІІ в територіальний розподіл введено губернії.

1883 — Вперше на території Сполучених Штатів Америки була введена єдина система часу для всієї території. До цього кожне американське місто самостійно встановлювало собі час.

1918 — Сутичка під Мотовилівкою армії Денікіна з дивізією під проводом Євгена Коновальця, що закінчилася перемогою останніх. 

1918 — Проголошення незалежності Латвійської Республіки та обрано першого голову уряду. Ним став Карліс Улманіс.

1933 — Припинення політики українізації на українських землях (постанова ЦК КП(б)).

1935 — Початок Варшавського процесу (тривав з листопада 1935 року до середини січня наступного року). На засіданні обговорювалися та засуджувались дії ОУН з метою зменшення популярності цього руху в Україні. Проте вийшло навпаки – після багатьох публікацій щодо процесу в тогочасній пресі популярність руху ОУН стала ще більшою. 

1935 — В Латвійській столиці Ризі урочисто відкрито Монумент Свободи. Задум пам'ятника відноситься до 1920-х років і символізує звільнення від ярма німецьких поміщиків і російського самодержавства

2005 — Уряд США скасував поправку Джексона-Вейніка для України. Ця поправка була економічним засобом впливу на СPСР, її запровадили в зв'язку з обмеженням еміграції єврейського населення з СPСР. Стаття 402 Закону про торгівлі США під назвою «Свобода еміграції в торгівлі Схід-Захід» (яка власне і є поправкою Джексона-Веніка) забороняє надавати режим найбільшого сприяння країнам, які порушують чи серйозно обмежують права своїх громадян на еміграцію. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024