стрічка

Свята, іменини та дати 13 листопада: Міжнародний день сліпих

13 Листопада 2018, 10:00
Свята, іменини та дати 13 листопада: Міжнародний день сліпих 1816
Свята, іменини та дати 13 листопада: Міжнародний день сліпих

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні, 13 листопада, виповнюється 128 років від дня народження Остапа Вишні (1889–1956), українського письменника, сатирика і гумориста.

Міжнародний день сліпих відзначатють 13 листопада. Саме цього дня 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї - відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я ця дата відзначається як День сліпих.

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих, за допомогою придуманого ним шрифту. У 1784 році в Парижі без підтримки уряду та благодійних товариств, на свої власні кошти в своєму власному будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Першим учнем Валентина Гаюї був підібраний на церковній паперті хлопчик Франсуа де Лезюер. Потім в школу поступили ще 11 його безпритульних однолітків.

Іменини у цей день святкують: Авраамій, Артемій, Варнава, Вас, Василь, Герман, Дем’ян, Дорімедонт, Кузьма, Мавра, Наркісс, Никодим, Микола, Роман, Сава, Селевкій, Спиридон ( Свирид), Стахій, Степан, Трохим, Урван, Федір.

Цей день в історії:

1708 — Російська армія під проводом Олександра Меншикова розгромила Батурин – гетьманську столицю. Під час захвату було винищено всіх мешканців міста.

1851 — Почата роботу залізниця з Миколаєва та до нього.

1918 — Указом Скоропадського було звільнено Симона Петлюру, що перебував в ув'язненні. Відразу після звільнення Симон Петлюра поїхав до Білої церкви з метою… організувати повстання проти діючого уряду.

1918 — Створено новий найвищий орган влади - Директорію УНР. Створення проходило таємно на засіданні Української національної спілки.

1918 — Проголошення ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республіка) у Львові. Проголошення ЗУНР відбулося завдяки ухваленню тимчасового основного закону.

1918 — Був розірваний Берестейський мир, причому в односторонньому порядку. Ініціатором розриву стала Радянська Росія.

1943 — Початок Київської оборонної операції військ першого Українського фронту. Завдяки успішному ходу операції, Київ не став жертвою нацистів удруге.

1945 — Франція отримала голову Тимчасового уряду. Ним став Шарль де Голль – культова особистість у житті країни.

1956 — Чергова сходинка до розвитку могутності Радянського Союзу подолана – у Ворошиловграді запущена в роботу найбільша у Європі мартенівська піч.

1971 — Вперше було виведено на орбіту Марса штучний супутник під назвою «Марінер-9». Супутник був виготовлений та запущений з космодромів США.

1980 — В пресі з’явились перші фотознімки планети Сатурн великим планом. Планета була сфотографована американським шат тлом «Вояджер-1»

1994 — У Швеції проведено референдум з питання вступу в Євросоюз. Більшість підтримала ініціативу і Швеція стала учасником Євросоюзу. 

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024