стрічка

Свята, іменини та дати 12 листопада: День боротьби з пневмонією

12 Листопада 2018, 10:20
Свята, іменини та дати 12 листопада: День боротьби з пневмонією 961
Свята, іменини та дати 12 листопада: День боротьби з пневмонією

Доброго ранку, дорогі читачі!

День ангела 12 листопалда святкують: Олександр, Анастасія, Артем, Олена, Зиновій, Йосип, Макар, Максим, Марк, Маркіян, Семен, Степан, Тертий, Феоктист, Юліан , Юст.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 12 листопада 2009 днем початку масштабної кампанії по боротьбі з дитячою пневмонією. ВООЗ і ЮНІСЕФ почали кампанію зі збору коштів, які підуть на лікування від цього захворювання дітей у десятках країн, що розвиваються, переважно в Азії та Африці.

Багато експертів в області медицини називають пневмонію «головним убивцею» дітей у віці до 5 років. Трагічна статистика говорить про те, що кожен рік від запалення легенів помирає понад двох мільйонів чоловік.

День фахівця з безпеки - міжгалузеве свято, що об’єднує всіх учасників ринку, професіоналів галузі безпеки в широкому сенсі слова.
Ініціатором свята виступив найбільший Інтернет-портал з безпеки Sec.Ru. Традиційно, в рамках урочистої програми відбудеться нагородження фіналісток конкурсу «Міс Безпека». Свято відзначається з 2005 року.

У цей день православна церква вшановує пам'ять священномученика Зиновія, єпископа Егейського, і сестри його — мучениці Зиновії, які жили в 3 столітті в Каппадокії. 

Традиційно на Зиновія і Зиновію наші предки відзначали свято рибалок і мисливців. Мисливці, збираючись у цей день за зайцями, відзначали всі за одним столом. Потрібно було обов'язково зловити хоча б одного звіра, якого називали іменинним, інакше полювання протягом усього року могло бути невдалим. В цей день в народі говорили: «Коня поклади, але на зайця йди». Однак справжня цінність такого видобутку була невелика, і про це завжди пам'ятали: «Ціна зайцю — два гроші, а бігти — сто монет».

Крім того, наші пращури прозвали цей день Синичкиним святом, так як саме до Зиновія з півдня прилітали всі птахи-зимники, в тому числі синиці, снігурі та омелюхи. Діти під наглядом дорослих починали майструвати і розвішувати годівниці. Люди вірили: «Підгодуй птахів зимою — послужать тобі весною». 

Народні прикмети 12 листопада: 

  • Заєць дорогу перебіг - до невдачі в справах.
  • Багато синиць біля будинку - прикмета, що скоро настануть холоди.
  • Багато синиць з'явилося - скоро буде похолодання.
  • Синичка пищить – віщує зиму.
  • Цього дня майструють для синичок годівниці. Кажуть, що якщо вони залетять у двір – родина буде щасливою.

Цей день в історії:

 

1772 – Крим отримав незалежність від Османської імперії.

1871 – в Одесі у виставі «Сватання на Гончарівці» за п’єсою Квітки-Основ’яненка дебютував молодий актор Марко Лукич Кропивницький – відомий і видатний актор та режисер України.

1893 – В американській газеті «San Francisco Morning Call» опубліковано перше оповідання 17-річного Джона Гріффіта під назвою «Тайфун біля берегів Японії. Так почалась історія злету письменника Джека Лондона.

1918 – Павло Скоропадський, тогочасний гетьман Української держави, підписав закон щодо створення автокефалії Української Православної Церкви (УАПЦ).

1918 – Європейська країна Австрія була проголошена республікою

1925 – створення «Лігеї Українських Націоналістів». Це відбулося у Празі (Чехія) на з'їзді учасників Українського Національного об'єднання i Союзу Визволення України.

1944 – Чотирнадцята Галицька добровольча дивізія СС перейменована на чотирнадцяту Військову гренадерську дивізію СС (інша назва – перша українська дивізія)

1967 – Відбувся Перший Світовий Конгрес вільних українців. Учасниками стали члени діаспори та діячі України у вигнанні. Конгрес відбувся в Нью Йорку, США

1981 – Повторення успіху: американський космічний корабель (шаттл) під назвою «Колумбія» став першим космічним кораблем, який здійснив політ вдруге.

1981 – Успішно закінчився перший переліт через Тихий океан на повітряній кулі.

1992 – з 23:00 був припинений грошообіг рубля як валюти України. С того моменту в якості еквіваленту карбованця був введений купон Національного банку.

2001  У Севастополі з належними військовими почестями було поховано двох членів екіпажу підводного судна «Курськ»: Денис Пшеничников (капітан-лейтенант) та Віталій Романюк (мічман). 


 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024