стрічка

Дослідили у яких селах Гощанського району пити водопровідну воду небезпечно для здоров`я

11 Листопада 2018, 10:10
Дослідили у яких селах Гощанського району пити водопровідну воду небезпечно для здоров`я 1517
Дослідили у яких селах Гощанського району пити водопровідну воду небезпечно для здоров`я

Працівники Гощанського районного лабораторного відділення Острозького відділу ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» провели дослідження води з централізованого водопроводу.

Всього за  9 місяців 2018 року дослідили 133 проби води централізованого водопостачання за мікробіологічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 52 (39,1% ), за санітарно-хімічними показниками досліджено 122 проби, з них не відповідали санітарним вимогам - 46  (37,7%). Про це йдеться на сайті Гощанської районної ради.

Дослідження питної води проводилось  :

з комунальних водопроводів досліджено 42 проб за мікробіологічними показниками, з них не відповідали санітарним  вимогам 5 (11,1%)  та 32 проби  за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 2 (6,3) в тому числі в загальноосвітніх навчальних закладах сіл: Бабин, Рясники, Дмитрівка.

з сільських централізованих водопроводів досліджено 37 проб за мікробіологічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 25 (67,6%), в тому числі  в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах сіл Бочаниця, Посягва, Бугрин, Тучин, Вільгір, Жаврів та 40 проб за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам за вмістом загального заліза 19  (47,5%),  в тому числі  в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах сіл: Тучин, Бочаниця, Бугрин, Посягва, Жаврів.

- з відомчих водопроводів досліджено 54 проби за мікробіологічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 24(44,4%). В тому числі  в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладахсіл :Курозвани, Воскодави, Садове,Річиця, Малатин, Русивель, навчально-реабілітаційний центр селаТучин  та 50 проб за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 25 (50,0% ),  в тому числі  в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах сіл: Курозвани, Федорівка, Малятин, Русивель, Річиця, Жаврів, Воскодави, спецшкола-інтернат села Тучин.

У всіх пробах водопровідної води, що не відповідали гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками, відмічається перевищення вмісту заліза (нормативний показник 0,2мг/дм3 ).

З джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 44 проби за мікробіологічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 25  (56,8) %, в тому числі в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладавх сіл: Майків , Андрусіїв, Липки, Підліски  та  29 проб за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідали санітарним вимогам 18 (62.1%), в тому числі  в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах сіл : Липки, Вовкошів.

при високому вмісті у питній воді заліза порушується процес кровотворення, можливий цироз печінки, гострі отруєння дітей, рак прямої кишки, цукровий діабет. Відноситься до III класу небезпечності. Саме тому надлишок заліза у питній воді є небезпечною домішкою.

ПІДВИЩЕННЕ ЗАЛІЗО У ВОДІ: ВПЛИВ НА ЗДОРОВ'Я

Залізо дуже важливий елемент для організму. Воно впливає на вироблення:

  • гемоглобіну.
  • міоглобіну.
  • дихальних ферментів.

Як правило, організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім в разі гострої необхідності, направляє залізо в необхідну зону. Таим чином, підвищене залізо у воді впливає на здоров'я не кращим чином, по тому, що створює додаткове навантаження на органи, в яких накопичилося залізо.

Але це скоріше страшилки, ніж реальна загроза, так як залізо дуже складно засвоюється. Найкраще (до 30%) залізо засвоюється з продуктами тваринного походження. З рослинною їжею всього 1-5%. А з вживанням води, організм людини практично нічого не засвоює.

Найбільш негативним впливом підвищеного заліза у воді на здоров'я, є тільки погіршення органолептичних властивостей води. Підвищене залізо у воді робить її смак металевим, а колір жовтим або бурим.

ВОДА З ВЕЛИКИМ ВМІСТОМ ЗАЛІЗА: ШКОДА В ПОБУТІ

Якої шкоди в побуті може завдати вода з великим вмістом заліза? Відповідь однозначна - величезної! Вода з великим вмістом заліза йде в осад і залишається на трубах, сантехніці - всюди, куди тільки може потрапити вода.

Крім того, що вода залишає некрасиві іржаві плями на всій сантехніці, залізо з часом виводить з придатності всі побутові прилади пов'язані з водою

Чим більше міститься заліза у воді, тим швидше засмічуватись труби і побутові прилади. Внаслідок доводиться міняти все обладнання і систему водопостачання в будинку, що вкрай сильно б'є по фінансам.

Використання такої води як питної може призвести до захворювання кишковими інфекціями, використання можливе лише при попередньому кип’ятінні.

Читайте також:

Експерти оцінили якість води у Гощі

На Гощанщині перевірили якість питної води

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024