стрічка

Свята, іменини та дати 10 листопада: Міжнародний день бухгалтерії

10 Листопада 2018, 10:00
Свята, іменини та дати 10 листопада: Міжнародний день бухгалтерії 1022
Свята, іменини та дати 10 листопада: Міжнародний день бухгалтерії

Доброго ранку, дорогі читачі!

Уцей день свої іменини святкують: Ангел, Ганна, Арсеній, Африкан, Валентина, Вил, Георгій, Дмитро, Євнікія, Іван, Іеракс, Іов, Киріак, Максим, Мануїл, Натанаїл, Неонілла, Нестор, Микола, Ніт, Помпей, Парасковія (Параскева), Степан, Терентій.

Міжнародний день бухгалтерії відзначається щорічно 10 листопада. Ідею зробити загальне міжнародне професійне свято бухгалтера обговорювали давно, адже майже в кожній країні існує своє професійне свято бухгалтера.

Цю дату обрали не випадково - 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга «Все про арифметику, геометрії і пропорції», автором якої був Луки Пачіолі, який у ній спробував підсумувати знання про математику того часу. Одна з глав цієї книги називалася «Про рахунки та інші записи», Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебіт не зійдеться з кредитом. Також у книзі було дано багато інших термінів, прикладів, одним словом, книга містила спеціальні знання, що вимагаються для повноцінної роботи бухгалтера.

Всесвітній день науки щорічно відзначають 10 листопада. Воно буле засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО. Святкові заходи спрямовані на популяризацію науки, як інструменту миру і злагоди на Землі.

Десятого листопада - день Великомучениці Параскеви, або святої П'ятниці.

Свята Параскева народилася у ІІІ ст. на півдні Туреччини в родині заможних і благочестивих християн. За церковним переказом, батьки святої довго не мали дітей. Щоп'ятниці молилися, постували, і народилася в них донька. Назвали її Параскевою, у перекладі з грецької — п'ятниця. За народними оповідями, Параскева П'ятниця за життя була повитухою. Одного разу прийняла пологи в проклятої жінки. За це місцевий правитель-язичник наказав скарати Параскеву на смерть.

В Україні святу великомученицю Параскеву-П’ятницю шанують із часів Київської Русі. Християни звертаються до неї як до цілительки у найтяжчих душевних і тілесних хворобах, а також покровительки сімейного благополуччя. 

Цей день в історії:

 

1444 - польсько-угорське військо зазнає поразки від турків у битві при Варні.

1915 - італійці зазнають чергової поразки в битві на Ізонцо під час Першої світової війни.

1918 - Німецька імперія капітулює у Першій світовій війні.

1933 - російський письменник і поет Іван Бунін став лауреатом Нобелівської премії з літератури.

1952 - перший генеральний секретар ООН Трюгве Лі заявив про свою відставку.

1959 - апартеїд у Південній Африці і расова дискримінація в будь-якій частині світу засуджені Генеральною Асамблеєю ООН.

1966 - прем'єр-міністр Великобританії, Гарольд Вільсон, заявив про рішучість Великобританії вступити в Європейське економічне співтовариство.

1975 - сіонізм прирівняв до расизму - дане рішення винесла Генеральна Асамблея ООН.

1982 - утворилася культова рок-група «Наутілус Помпіліус».

1994 - Ірак визнав суверенітет Кувейту. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024