стрічка

Свята, іменини та дати 6 листопада: чому у цей день потрібно впасти в яму

06 Листопада 2018, 09:30
Доброго ранку, дорогі читачі! 897
Доброго ранку, дорогі читачі!

Доброго ранку, дорогі читачі!

Вівторок, 6 листопада, робочий тиждень продовжується. Але в цей день свої іменини святкують: Олексій, Опанас, Вікторія, Георгій, Іван, Іраклій, Лаврентій, Микола, Петро!

Генеральна Асамблея, 5 листопада 2001 року, оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4. Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Православні в цей день відзначають свято чудотворної ікони Божої Матері, яка називається «Всіх скорботних Радість». На ній зображена Діва Марія в оточенні людей, захоплених недугами в утисках, а також ангелів, які роблять благодіяння.  

На Русі з цього дня починалися зимові дівочі посиденьки. Як правило, дівчата займалися рукоділлям, а одночасно співали або розмовляли. Відбувалося все це при світлі скіпки, тому й сам день нерідко називали светци. «Руський светец - відрада дівчат», - говорили в народі. Також було прийнято молитися в цей день іконі Скорботної Божої Матері, просити її позбавити від скорботи і хвороб.  

Народні прикмети:

  • Впасти в яму 6 листопада – на довге і щасливе життя.
  • Якщо дорогою додому побачите позаду себе білу собаку – до багатого, щасливого ​​і безтурботного життя весь рік.

  •  Якщо ворони влаштували в небі хороводи – до снігопаду.

  • Ворона каркає – до заметілі.

Цей день в історії:

1632 - був смертельно поранений король Швеції Густав II Адольф («Північний Лев»), один з найосвіченіших монархів свого часу.

1736 - Марбурзький університет Німеччини приймає в свої ряди Михайла Ломоносова.

1887 - у Шотландії заснований футбольний клуб Селтік.

1923 - починається Краківське повстання в Польщі - загальний озброєний політичний страйк.

1931 - у Москві луганчани представили найпотужніший серійний вантажний паровоз в історії СРСР.

1935 - перший виліт здійснив британський винищувач Хоукер Харрикейн.

1986 - головним тренером Манчестер Юнайтед став шотландець Алекс Фергюсон, який згодом зробив клуб одним з найтитулованіших в Європі.

1991 - національне свято Кувейту - в цей день була погашена остання нафтова свердловина, підпалена іракськими окупантами.

1986 - на станції Користівка (Одеська область) сталася одна з найбільших у світі залізничних катастроф, винними визнані машиніст і його помічник.

2008 - терористка-смертниця підриває себе на зупинці громадського транспорту у Владикавказі. 
 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024