стрічка

Свята, іменини, дати 31 жовтня: Нelloween – переддень усіх святих

31 Жовтня 2018, 10:25
Свята, іменини, дати 31 жовтня: Нelloween – переддень усіх святих 1156
Свята, іменини, дати 31 жовтня: Нelloween – переддень усіх святих

Хеллоуїн – так називають ніч перед Днем усіх святих. Це свято настільки популярне, що мало хто про нього до цих пір не знає. І не дивно, адже йому не менше 2000 років.

А витоки свята в кельтській культурі. Кельти позначили чіткі початки часів року, яких до речі було 4, і Самайн означав прихід зими. Він і святкується 31 жовтня. Зараз же вважається, що в цей день виходять духи і різна нечисть, тому люди одягаються в страшні костюми, щоб замаскуватися під них.

Міжнародний день Чорного моря відзначають наприкінці жовтня. Воно носить екологічний характер. Святкові заходи включають різноманітні акції екологів і фахівців в області екології на захисту Чорного моря.

Це свято відзначається в день, коли в 1996 році шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря.

Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями.

Міжнародний День Економії – 27 жовтня 1988 року представники ощадних кас з 29 країн зібралися в Мілані на свій перший Інтернаціональний спеціалізований конгрес.

В останній день конгресу - 31 жовтня народилася ідея «на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний День Економії» (International Saving Day).

Однак присвятити цей день, за задумом його творців, слід не тільки економії грошей, але й економії в широкому сенсі цього слова: економії часу, сил, дбайливого ставлення до речей і т.п.

У 1989 році «Міжнародний День Економії» офіційно закріплений директивою ООН.

В цей відзначається пам'ять святого Луки – апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла. Лука славився на Русі як покровитель живописців і іконописців. Тому цим людям висловлювали повагу в цей день. Також є інформація, що Лука ще й був відмінним лікарем. А особливими цілющими здібностями вважався овоч, співзвучним з ім'ям святого - «лук». Тому в цей день нерідко влаштовували цілі цибульні базари. Хоча цибулю не вважали найприбутковішим товаром.

Іменини святкують: Арістовул, Гаврило, Давид, Йосип, Кірмідола (м), Лука, Марин (Мартін), Мнасен, Хриса (Злата), Юліан.

Цей день в історії:

475 - проголошений останній імператор Західної Римської імперії Флавій Ромул Август.

1812 - війська Наполеона зазнають поразки в бою під Чашниками під час Вітчизняної війни 1812 року і ставлять себе у вкрай невигідне стратегічне становище в ході російської компанії.

1864 - США поповнилися 36-м штатом, ним стала Невада.

1892 - опублікована книга «Пригоди Шерлока Холмса», автор Артур Конан Дойль.

1905 - на території Марківської волості Московської губернії селяни проголосили Марковську республіку.

1922 - в Італії фашистська революція завершується перемогою, а прихильники Муссоліні урочисто входять в Рим і проходять маршем перед королівським палацом.

1956 - черговий збройний конфлікт на Близькому сході: Великобританія і Франція почали бомбити Єгипет з метою змусити його відкрити Суецький канал.

1984 - Індіра Ганді, прем'єр-міністр Індії, була вбита своїми власними сикхськіми охоронцями.

1985 - у СРСР утворена одна з перших груп, що грають в стилі хеві-метал - «Арія».

2000 - операційна система Multics «померла», зупинений останній комп'ютер на якому вона використовувалася. 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024