стрічка

Свята, іменини та дати 27 жовтня: Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

27 Жовтня 2018, 10:30
Свята, іменини та дати 28 жовтня: Всесвітній день аудіовізуальної спадщини 1112
Свята, іменини та дати 28 жовтня: Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини – про те, як важливо зберігати пам’ять про минуле, зберігати кращу спадщину і досягнення людської думки для наших нащадків і для нас самих, сказано не мало. І якщо раніше подібну інформацію людина намагалася зберегти, використовуючи писемність, художнє мистецтво і підходящі для цих цілей підручні засоби культурного вжитку, то починаючи з століття стрімкого технічного прогресу нам вдалося доповнити, роздобути і розробити абсолютно нові інструменти, що дозволяють з’єднати і минулі відомі методи, і отримати при цьому унікальне поєднання можливостей, яке зараз активно використовується для зберігання і передачі всілякої інформації.

Найбільш ефективні, функціональні та затребувані методи зберігання та відтворення інформації зараз, у вік цифрових технологій, на стільки універсальні і доступні, що стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. У їх витоків стояли справжні ентузіасти, дослідники і романтики, вчені різних рангів. Перший звукозаписний пристрій - фоноавтограф, за даними проекту DilovaMova.com, було винайдено ще в 1857-му році. Естафету почав Едуард Леон Скотт де Мартінвіллі. Потім був грамофон і фонограф Томаса Едісона і Шарля Кро (1877-1878), знаменитий патефон 1907-го року і змінивший його в середині 50- х років електрофон. Фото, кінематограф і відеовідтворення, поєднання аудіо і відео, розробка нових носіїв інформації, все це стало в основі того, що зараз не викликає у нас ні найменшого подиву.

Віддаючи данину глибокої поваги, визнаючи величезний внесок у сучасну культуру, науку і економіку, розвиток дружніх міжнаціональних відносин і можливостей збереження справжніх історичних цінностей, Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, відомої нам як ЮНЕСКО, в 2005-му році був заснований Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, який щорічно відзначається 27-го жовтня.

Цого дня Церква свята віддає честь пам'яті святої мучениці Параскеви, та святого Назарія і тим, що з ним.

свята Параскева СербськаУ землі Сербській, поблизу міста Каликратія, було село, назване Єпиват, у тому селі народилася свята й преподобна Параскева від благочестивих батьків, що неухильно ходили в усіх заповідях Божих, милостинями й добротвореннями прикрашали все своє життя, отож і цю чесну голубицю Христову виховали в подібних звичаях і, добре наставивши її в законі Божім, відійшли до небесних обителей, залишивши наступниками дому Параскеву із братом Євтимієм, котрий згодом став єпископом Мадиту і численні та преславні вчинив там чудеса за життя свого й після смерті.

Преподобна ж після смерті своїх батьків почала проходити тісний і прескорбний шлях і, щиро бажаючи наслідувати життю святих, постом та неспанням умертвлювала тіло своє і підкоряла його духові. Від цього розпалилася й божественним бажанням і не змогла довго жити у вельмисум'ятному світі, але, все покинувши, втекла з нього і, пустелі досягши, провадила рівноангельське життя: наслідувала боговидця Іллю та Івана Хрестителя, їла тільки пустельне бадилля та й цього вельми мало; від холоду та спеки худла і тільки на одного позирала, який міг спасти від малодушшя та бурі смиренних серцем. Хто-бо може виповісти ті, що лилися тоді, слізні потоки, хто розкаже про часті та безперервні стогони, хто розповість про лягання долілиць й постійне умертвлювання — не було там нікого стороннього, котрий міг би те бачити, що чинила преподобна, тільки всевидюче око Боже; не було там у неї дбання про марноту мирську, тільки про душевне очищення і про майбутню відповідь на суді, і про зустріч із Женихом.

Іменини святкують: Гервасій, Ігнатій, Кельс, Назар, Микола, Параска, Протасій, Сильван.

Цей день в історії:

1662 - Франція набуває в англійського короля Карл II місто Дюнкерк.

1873 - американцеві Джозефу Гліддену був виданий патент на винахід колючого дроту.

1895 - будівництво першої лінії Транссибірської магістралі завершено.

1938 - утворений Союз радянських художників України, рішення було прийнято на I з'їзді художників УРСР.

1951 - вперше радіація використовується при лікуванні ракових пухлин.

1971 - Демократична Республіка Конго перейменована в Заїр.

1982 - населення «піднебесної» імперії - Китаю перевищило мільярд.

1984 - почалася використовуватися Байкало-Амурська магістраль.

1990 - президентом Киргизької РСР став Аскар Акаєв.

1999 - терористи відкривають вогонь у вірменському парламенті - загинули спікер і прем'єр-міністр. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024