стрічка

У Гощі на тренінгу розповіли як мешканці можуть долучитися до політичного життя громади

26 Жовтня 2018, 16:25
У Гощі на тренінгу розповіли як мешканці можуть долучитися до політичного життя громади 668
У Гощі на тренінгу розповіли як мешканці можуть долучитися до політичного життя громади

У Гощі провели тренінг, на якому розповіли для чого громадянам потрібно долучатися до політичного життя, бюджетного процесу їх селища.

У середу, 24 жовтня у Гощі відбувся тренінг «Особливості партисипації. Інструменти ефективної участі». Участь в заході взяли представники установ та організацій району, громадські активісти.  Під час заходу учасники дізналися, що таке «партисипація», які інструменти участі громадян у формуванні місцевої політики та особливості їх використання; визначили важливість партисипації та детально обговорили один із інструментів партисипації – громадський бюджет. Про це повідомляє Гощанська селищна рада.

Партисипацією називають безпосередню участь громадян в громадському, публічному та політичному житті. Її головною характеристикою є свідома активна участь громадян у формуванні, вироблені та реалізації політичних та інших важливих для громади рішень.

Фахівець у сфері партисипації Андрій Токарський пояснив для учасників заходу переваги партисипації.

«Використовуючи інструменти участі можна краще зрозуміти потреби зацікавлених осіб, заощадити час і кошти, подивитися на конкретну проблему з різних точок зору, підсилити позитивний образ уряду, а також активізувати усю громаду. Крім цього, партисипація збільшує готовність до самостійного вирішення проблеми та можливість знайти порозуміння в конфліктних ситуаціях», – зазначив Андрій Токарський.

Однією із форм участі є громадський бюджет – інструмент прямої демократії, за допомогою якого кожен мешканець має змогу долучитися до бюджетного процесу, зрозуміти його принципи та вплинути на рішення щодо витрат частини місцевого бюджету.

Основними перевагами громадського бюджету є залучення громадян до розв’язання спільних питань громади,  новий майданчик для діалогу громадян і влади, досвід проектної роботи.  Учасницьке бюджетування порушує проблеми, які можуть вважатися другорядними або відкладатися з року в рік.

Також учасники обговорили історію поширення учасницького бюджетування та особливості функціонування громадського бюджету (враховуючи роботу над Положенням, освіту та промоцію, роботу координаційного комітету, процес подачі проектів, експертну оцінку/ перевірку проектів, голосування, оцінку/вдосконалення, а також етап реалізації проектів).


Читайте також:

 Громадські організації Гощанщини запрошують до участі в конкурсі молодіжних стартапів

На які проекти отримають кошти громадські організації Гощанщини

Громадські організації Гощанщини отримають кошти на реалізацію своїх проектів

Бізнесменам, владі та громадськості розкажуть про формування місцевої політик

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024