стрічка

Свята, іменини та дати 26 жовтня: Свято граната в Азербайджані

26 Жовтня 2018, 10:35
Свято граната в Азербайджані 1109
Свято граната в Азербайджані

Свято граната в Азербайджані – це свято щорічно проводять в місті Гейчай, яке вважається традиційним центром гранатоводства в Азербайджані. Він проходить як раз під час збору граната. Свято розпочалося ще в 2006 році і завжди проходить з 26 жовтня по 7 листопада. Щоб взяти участь в заходах сюди приїжджають представники державних органів, Члени Міллі Меджлісу, гості з найближчих районів, дипломати. Всіх їх жителі зустрічають з теплотою. Саме місто теж готується до свята. Його намагаються упорядкувати, особливо сади і парки, а вулиці прикрашають.

У православ'ї прийнято відзначати сьогодні свято Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Її ще іноді називають вратарниця або воротарка. Ікону вважають чудотворною. Оригінал написав євангеліст Лука і зберігається вона в Іверському монастирі в Греції. Її дуже сильно шанували і на Русі. Їй молилися, щоб допомогла позбавитися від побутових негараздів, і щоб отримати розраду в горі. Ще просили захистити від пожежі і зробити землю родючою. У цей день було прийнято ходити в лазню, а на полицях ставили цілющі трави. Хворі на епілепсію обов'язково повинні були прийти в баню сьогодні.

Іменини святкують: Агафодор, Агафонік (Агафонік), Альфред, Антигон, Веніамін, Діоскор, Злата, Карп, Микита, Папіла, Трохим, Флорентій.

Цей день в історії:

1583 - на острові Ньюфаундленд була заснована перша англійська колонія в Північній Америці, засновник - англійський мореплавець Гемфрі Гілберт.

1772 - королівство Річ Посполита зазнала розділу з боку Росії, Прусії та Австрії.

1789 - у Франції скасовано кріпосне право (це право передавало життя селянина в розпорядження феодала).

1861 - тілесні покарання були скасовані в армії США.

1914 - перші в світі електричні світлофори були встановлені в Клівленді (США).

1955 - був спущений з конвеєра мільйонний автомобіль «Фольксваген 2» (маркетологи виробника придумали для нього слоган «Він член моєї родини»).

1963 - Велика Британія, СРСР і США підписали договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою.

1964 - американці почали бомбити Північний В'єтнам (операція «Пронизуючий стріла»), це стало початком В'єтнамської війни.

1965 - між Індією та Пакистаном розгорілася війна через прикордонні території.

1980 - за мовним принципом Бельгія була розділена на три автономні провінції. 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024