стрічка

За спалювання листя на Гощанщині штрафуватимуть на 1700 гривень

23 Жовтня 2018, 17:00
За спалювання листя на Гощанщині штрафуватимуть на 1700 гривень 3002
За спалювання листя на Гощанщині штрафуватимуть на 1700 гривень

Спалювати суху рослинність – незаконно. на Гощанщині за вогнища з листя штрафуватимуть.

Наразі більшість людей нехтують українським законодавством, місцевими правилами благоустрою, де заборонено спалювати опале листя та сухі рослини. Ще й досі люди не розуміють, що на перший погляд безпечний процес спалювання листя, – то провокатор хвороби та носій небезпеки, пише Гощанська селищна рада.

«Спалювання сухого листя може провокувати хвороби дихальних шляхів та алергічні реакції.  Дим, який утворюється унаслідок згоряння може призводити до раку легень, бронхіальної астми, хронічного обструктивного захворювання легень. У легень є помічник – війчастий епітелій. Його частинки піднімаються й виштовхують із органу шкідливі речовини. А дим цей процес значно уповільнює, – коментує сімейна лікарка Гощанського ЦПМСД Віра Мельник.

Інформаційні кампанії щодо шкідливості спалювання листя та сухих решток рослин, альтернативних способів їх утилізації, проводить інспекторка із благоустрою Гощанської селищної ради Альона Вахер. Але гощанці нехтують заборонами та правилами й далі спалюють листя. Цю практику доведеться змінювати. Адже із 29 жовтня, за фактом незаконного спалювання листя та рослин, накладатимуть штраф.

«Відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням правил у сфері благоустрою населених пунктів. Про зафіксовані факти спалювання листя та сухих рослин складатимемо протокол. Його розглядатиме адмінкомісія, яка діє при Гощанській селищній раді, та визначатиме розмір штрафних санкцій. За нормами законодавства гощанці можуть заплатити від 340 до 1360 гривень, а посадові особи й суб’єкти підприємницької діяльності від 850 до 1700 гривень, – зауважує Альона Вахер.

Про факти незаконного спалювання сухих рослин, листя потрібно повідомляти в Гощанське відділення поліції (тел. 102), або інспектора із благоустрою Гощанської селищної ради Альону Вахер (тел. 063 4125734). Не соромтеся нагадувати сусідам, що спалювати листя незаконно, а ви маєте право дихати свіжим осіннім повітрям.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини. А діоксини отруйні для людини.

Просимо вас дбати про довкілля й людське здоров’я. Не спалюйте суху рослинність та опале листя. Ліпше зробіть компостну яму, де органіка за зиму перегниє й ви матимете добриво, аби весною посадити картоплю.

Читайте також: На Гощанщині штрафуватимуть за спалювання сухого листя

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39