стрічка

Свята, іменини та дати 21 жовтня: День працівників харчової промисловості

21 Жовтня 2018, 10:20
2631

Підприємства харчової та переробної промисловості грають велику і провідну роль у питаннях забезпечення населення продовольчими товарами в усьому світі, оскільки турбота про хліб насущний завжди була однією з головних турбот людства. 

День працівників харчової промисловості встановили у 1966 році і він святкується у третю неділю жовтня. 

Працівники харчової промисловості постійно покращують якість своєї продукції, розширюють доступний асортимент продуктів. Звичайно ж, умови розвитку харчової промисловості та економіки в кожній окремій країні різні, мають свою специфіку, однак досягнутий сучасний технологічний рівень виробництва харчової продукції дозволяє зберігати хороший результат навіть в екстримальних умовах.

У неділю, 21 жовтня за народним календарем відзначається свято Трифон і Пелагея. Також православні віруючі в цей день вшановують пам'ять преподобного Трифона, архімандрита Вятського, і преподобної Пелагії Антіохійської.

В цей період наближення зими ставало все більш відчутним. «З Трифона-Пелагеї все холодніше», - говорилося в народі. А для того, щоб морози не застали зненацька, наші предки заздалегідь готували теплий одяг. Господині в цей день діставали кожухи, шуби, шапки, рукавиці і дивилися, чи не вимагають вони лагодження. «Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє», - примовляли в той час жінки.

Крім того, на Пелагею і Трифона селяни опускали на дно річок бочки з засоленими на зиму огірками і капустою. Це вважалося дуже корисним винаходом: під льодом температура води ніколи не опускалася нижче нуля градусів, тому продукти не псувалися, але при цьому і не замерзали. За потреби в льоду рубали ополонку, діставали бочки на світ божий, та на селянському столі серед зими з'являлися дуже смачні різносілля. Варто відзначити, що в цей день слов'яни традиційно починали готувати нові поля - рубали й випалювали ліс.

Іменини святкують: Гаспар, Дорофій, Досифей, Ісидор, Пелагея, Петронія, Таїсія, Трифон, Урсула, Юліан (Улян, Юліан).

Цей день в історії: 

 

1578 - російські війська зазнають нищівної поразки в битві за Венден в ході Лівонської війни.

1596 - в результаті укладення Брестської унії єпископи православної церкви на польських територіях визнали над собою владу папи.

1805 - флот Наполеона терпить жорстоку поразку від англійців в битві при Трафальгарі.

1943 - Бельгія, Нідерланди та Люксембург укладають договір про створення економічного союзу, відомого як Бенілюкс.

1944 - зник екіпаж кубинського судна «Рубікон» у Бермудському трикутнику.

1948 - пропозицію СРСР про знищення ядерної зброї ООН було відхилено.

1958 - Палата лордів Великобританії поповнилася першою жінкою.

1970 - у Кореї в одній церкві відразу повінчалися 777 пар.

1994 - в Російській Федерації Державна Дума проголосувала за прийняття Цивільного кодексу.

2010 - Сергій Собянін змінив на посту мера Москви Юрія Лужкова. 

 

Коментарі
21 Жовтня 2018, 13:44
Як багато треба розуму, щоб скопіювати з Вікіпедії.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024